Това показват данни на вътрешното министерство в Берлин

След миналогодишния опит за държавен преврат в Турция хиляди държавни служители бяха освободени от служба, а мнозина от тях дори бяха арестувани. По данни на федералния министър на вътрешните работи на ФРГ Томас де Мезиер оттогава насам стотици, засегнати от мерките на управляващите в Анкара, са кандидатствали за убежище в Германия, пише изданието "Der Spiegel", цитиран от Агенция "Фокус".

Мигрантската вълна към Гърция се е усилила през август

Сред тях са 250 души с турски дипломатически паспорт и 365 титуляри на т.нар. "служебни паспорти", поясни германският министър, цитирайки данни, актуални към края на август 2017 г. Те включват и членовете на семействата на потърсилите закрила в Германия. 

ЕК заплаши със съд страни, отказали да приемат бежанци по квота

За Томас де Мезиер броят им е „значителен, но и изключително голям“. Федералната служба за миграция и бежанци третира всеки от тези случаи „като всички останали, съгласно закона".

Германия спира връщането на мигранти в Унгария

Отношенията между Берлин и Анкара са напрегнати от месеци. Причината е свързана с редицата арести на германски граждани в Турция по политически причини. Ситуацията провокира германските политици да призоват за незабавно прекратяване на преговорите за турското членство в Европейския съюз, а също и за преустановяване на оръжейния износ за страната. 

Хиляди протестираха в подкрепа на бежанците в Рим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.