Млад афганистанец уби доброволката, която се грижеше за него от година

Мохамед Насим страда от полиомиелит. Той е на 21 години. В продължение на 19 от тях е бил лекуван от Червения кръст в Афганистан. Рехабилитационните центрове на организацията понякога са последната надежда за нов крак или ръка за местните жители, които са били осакатени през дългогодишната кървава война, пише "Ню Йорк Таймс".

Тя е опитен физиотерапевт с повече от десет години хуманитарен опит. Работата й е тежка и болезнена – да помага на деца, мъже и жени с увреждания да се научат да ходят отново. От една година работи с Мохамед.

Малко след 10 часа сутринта той пристигна в инвалидна количка. Вади руски пистолет и стреля срещу физиотерапевтката си. Тя е уцелена в гърдите. Раната е фатална.

Името й е Лорена Перез, на 38 години от Испания. Тя е прекарала в Афганистан повече от година. От толкова време се е грижила за Мохамед. А името й вече е символ на рисковете, пред които се изправят социалните работници в Афганистан в разказа на смъртоносния конфликт.

Един от другите пациенти е арестуван като съучастник.

„Те петнят името на афганистанците. Това, което са извършили, е терористична атака”, коментира местният управник Раис Абдул Калик.

Местната полиция все още не може да установи мотивите на младия убиец. А от Червения кръст излязоха с емоционално изказване: „Ние просто искаме да подобрим живота на жертвите от войната. Ние не сме мишена. We are #NotATarget”.

Обидни американски листовки разгневиха афганистанците

Камикадзе се взриви край военна колона в Афганистан, има жертви

Интерпол разпространи списък на 173 камикадзета на ИДИЛ

Кой е Джо Робинсън?

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.