Те са депонирани незаконно на площадка на военно предприятие

Екоинспекцията на крак заради тонове опасни отпадъци. Токсичните контейнери са складирани близо до жилищни блокове в Панагюрище. Има ли опасност за хората?

В един от складовете има опасни вещества. В случая става дума за химикали. Притежателят им няма разрешение да ги складира тук, тъй като базата не е лицензирана. Фирмата-собственик на опасните отпадъци днес получи 6 акта за нарушения. Освен, че ще бъде глобена, собственикът ще бъде предаден на прокуратурата. Заплашва го затвор до 5 години.

Тирове със стари телефони, батерии, акумулатори и течности с неясен произход. Това е влизало в няколко бази в Панагюрище през последните месеци. За база е избран терен в стратегически обект- военен завод, къде достъпът е ограничен.

Складът, който се намира във военен завод и се охранява изключително строго, се оказа достъпен за всеки. Оградата е съборена. Само след две крачки и вече може да сте вътре, съвсем близо до опасните отпадъци.

Контролните органи откриха варели със символи за опасно, запалимо и отровно съдържание, старо електрическо и електронно оборудване, вещества от батерии.

„Всичките вещества, които са вътре във варелите, са опасни”, заяви Станислав Петров, главен инспектор в РИОСВ – Пазарджик.

И двата склада се намират близо до първите жилищни блокове в Панагюрище. А на собственика, още преди месец, е било разпоредено да почисти отпадъците. Така и не го е изпълнил.

Сметище по български (ВИДЕО)

„Следва съставяне на актове за административни нарушения нови актове за административни нарушения и евентуално сезиране на прокуратурата”, пояснява Станислав Петров, главен инспектор в РИОСВ – Пазарджик.

Във втория склад опасните химикали е трябвало да бъдат изнесени още вчера. Със собственика, отдал помещението под наем, установяваме друго.

„Сега виждам, че има и опасни отпадъци, които все още се вътре. Еми това сигурно е останало. Те казаха, че всичко са изнесли, но сега ще дойде камион и ще ги махнат. Първо тях ще махнат. Първо тях”, заяви Борис Келешев, собственик на склада.

Варненско село срещу депо за химически отпадъци

Собственикът на опасните отпадъци твърди, че е в болница. Откриваме го по телефона.

„Предписанията днес трябваше да ги изпълня. Утре, вдругиден ще ги доизпълня, защото трябва един специален склад да се търси и в момента повечето неща, които са и фирми и предписанията ще бъдат изпълнени всички,това което иска РИОСВ. В момента търся фирма, ще сключа договор и щи ги предам опасните отпадъци”, коментира Стоян Митов, собственик на опасните отпадъци.

На собственика на отпадъците ще бъде наложена глоба от 106 000 лева.

Химичните вещества, които са складирани, ще бъдат изнесени до понеделник. Това е уверението на собственика на опасните отпадъци. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.