Сред тях са дрехи, чанти и парфюми, заловени на ГКПП „Капитан Андреево”

Над 10 000 артикула без права бяха унищожени от митницата в Свиленград. Става въпрос за дрехи, чанти и парфюми, заловени на ГКПП „Капитан Андреево”.

Само за първите 6 месеца на годината по българските митници са задържани над 600 000 артикула без права за разпространение, т.нар. „ментета”, които виждате и тук в този склад в Свиленград. Общо 635 000 са ментетата миналата година, което говори за доста голям ръст. Всички те подлежат на унищожаване.

Пътят на ментетата към пазара често започва на юг от България. Първото сито е „Капитан Андреево”. Тук са хванати близо половината стоки без права - близо 270 хиляди. Обикновено те се откриват в багажа на пътниците в микробуси и автобуси.

„Те се пренасят в големи количества, предимно не се укриват, но са между друга стока и са необходими повече усилия за откриването им. Текст: Ако митничарите попаднат на съмнителни стоки или документи за тях, по закон са длъжни да уведомят притежателите на правата за съответната марка”, коментира Димитър Зафиров - държавен инспектор в Митница „Бургас”.

Задържаха голямо количество маратонки-менте

„Изследват стоките, понякога вземат проби, правят снимки и след като извършат своето изследване дават становище дали тези стоки нарушават техните права или не”, заяви Велина Стамова - Стойкова - главен юрисконсулт в Митница „Бургас”.

Ако се окаже действително, че задържаните стоки са ментета, те се предават за унищожаване.

„Собствениците на тези марки твърдят, че не са произведени от тях, законът изисква в такъв случай тези стоки да бъдат унищожени. В повечето случаи логото е поставено по начин, по който ако се премахне стоката ще бъде унищожена или повредена. Също така някои от стоките могат да бъдат опасни за здравето”, добавя Велина Стамова - Стойкова - главен юрисконсулт в Митница „Бургас”.

Българи продават фалшиви метеорити на чужденци

Само днес в Свиленград бяха унищожени над 10 000 парфюма, дрехи, обувки и аксесоари. Обикновено контрабандистите избират внимателно кога какви ментета да внесат.

Дали става въпрос за ментета, се познава по лошото качество, но специалистите предупреждават, че понякога то е достатъчно добро и е почти невъзможно ментето да бъде различено от оригинала.

И все пак точна рецепта за разпознаване на ментетата няма, така че всичко е въпрос на преценка на място.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.