Допитването е насрочено за 1 октомври

Испанската прокуратура заплаши с арест кметовете от Каталуния, които подкрепят референдума за независимост, считан за незаконен от Мадрид. От там бе изпратена и заповед градоначалниците, които вече са оказвали подкрепа в сепаратисткото начинание, да бъдат призовани за разпит, предаде БГНЕС.

С ИСКАНЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ: Хиляди каталунци на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Властите на Каталуния поискаха от 948 кмета на североизточния регион да предоставят място за избирателните секции за референдума. Вече над 700 големи общини се съгласиха да участват във вота.

Испания с решителни мерки, ако Каталуния обяви едностранна независимост

Консервативното правителство на испанския премиер Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре допитването до народа. Според него, конституцията на Испания от 1978 г. предвижда, че регионалните правителства не могат да свикват референдум за независимост.

Каталуния – богат регион с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.