Скривалищата са открити в северните провинции Типаза и Бумердес

Подразделения на правителствената национална народна армия на Алжир в рамките на серия издирвателни операции откриха и унищожиха 16 подземни хранилища на терористи, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

По данни на ведомството, скривалищата са открити в северните провинции Типаза и Бумердес.

В тях са намерени четири самоделни взривни устройства, механизми за детонация на бомби и проводници.

По-рано този месец министърът на вътрешните работи и местното самоуправление Нуредин Бедуи заяви, че алжирските власти „смятат да изкоренят явлението тероризъм, което е чуждо за обществото”.

Кървавите атентати в Америка - 16 години по-късно (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

С тероризма Алжир се сблъска още в края на миналия век, когато през 1992 започна въоръженият конфликт между властите и радикални ислямистки групировки.

Повод стана отмяната на резултатите от парламентарните избори, където победиха ислямистки партии. В отговор ислямистите започнаха терористична война, чийто жертви станаха над 200 000 души.

Италия е проверила почти 30 000 товарни коли след атентата в Барселона

Благодарение на политиката на гражданско съгласие, водена от президента Абделазис Бутефлика равнището на насилие през последните години значително намаля.

Одобрената на референдум през 2005 Харта за мир и национално помирение сложи край на кръвопролитния конфликт.

Дания издирва автобус, който може да е откраднат от терористи

Все още в различни региони има въоръжени нападения на ислямисти. През 2015 силите за сигурност са унищожили 157 терористи, а през 2016 – почти 130.

Понастоящем органите за сигурност са се съсредоточили върху неутрализиране на заплахите, които представляват въоръжените групировки, действащи вътре в страната, както и на екстремистки движения, базирани в обширната зона Сахел в Сахара. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.