Изтеглиха яйца от пазара, спряха производството в 3 ферми

Откриха фипронил и в български яйца. Затворени са три ферми, а стотици хиляди яйца са спрени в складовете и магазинната мрежа.

Става дума за две ферми на „Консорциум Агробизнес” АД и една ферма на „Агроинвест Продукт”ООД. Фермите са на един и същи консорциум, в района на Горна Оряховица. 

"Тъй като те не са предоставили достатъчно доказателства за проследимост и разделяне на партидите от трите ферми, ние сме стигнали до най-тежкото решение - да се възбранят и да се спрат и трите ферми и всички налични яйца до изясняване на случая", обясни д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в БАБХ. 

Спрени са всички количества яйца в склада - над 50 000 бройки. Други над 109 000 бройки са спрени от склад за търговия на едро в София - собственост на същата фирма. Проследени и спрени в търговската мрежа са други над 99 000 яйца.

НАП спря продажбата на 21 тона яйчен жълтък

„Имаме установено наличие на фипронил в концентрация 0,027 милиграма на килограм в яйца, които са произведени в България”, съобщи Тодорка Янковска, заместник- изпълнителен директор на Агенцията за безопасност на храните. „Съгласно данните на европейски орган по безопасност на храните опасна за здравето на хора е доза с концентрация 0,72 милиграма на килограм", напомни тя.

"Нашите съмнения са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил, без той да е разрешен за такъв вид дейност. Всички яйца ще бъдат поетапно унищожавани до доказване на произхода на този проблем", каза още д-р Кулински. 

"Яйцата от фермите са дистрибутирани в два по-крупни търговски обекта и в няколко по-малки търговски обекта - в София и в района около София", уточни той и предупреди: "Възбранетите яйца са с код на черупката 3БГ04001, 1БГ04001, 3БГ04003. Ако някой потребител е закупил и има в хладилника яйца с тези номера, моят съвет е да не се консумират, а да се върнат в търговския обект, от който са купени". 

Няма данни яйцата от трите ферми да са използвани са производство на различни продукти, всички яйца са били изпратени директно в търговската мрежа. Няма данни яйца от тези ферми да са напускали страната, съобщи д-р Кулински.

Токсиколозите успокояват, че откритият фипронил не е в количество, застрашаващо здравето и живота. "За да е опасно за здравето един нормален човек трябва да яде в продължение на един месец по 3 тона яйца всеки ден", обясни токсикологът Сергей Иванов. 

На пазара все още има продукти с яйчен прах с фипронил

Нова партида яйчен меланж с фипронил у нас

Не е ясно колко храни с фипронил са продадени в България

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.