Промяната е част от данъчните закони за 2018 година

Отново ограничават плащането в брой. Само два месеца, след като парламентът отхвърли идеята - държавата отново слага темата на дневен ред. Промяната е част от данъчните закони за 2018 година, публикувани от финансовото министерство. Какво още се предвижда за финансите през следващата година?

НАП проверява фирми, които разполагат с големи суми в брой

Добрата новина е, че данъците през следващата година няма да се увеличават. Има обаче няколко много сериозни уловки.

Синдикати настояват: Минималната заплата да не се облага с данъци

На първо място плащането в брой - идея, която правителството се опита да лансира в края на юли, но беше отхвърлена от парламента. Сега в закона за следващата година отново е записано - плащаме в брой само до 5000 лева - всичко друго по банков път.

Възможно ли е да има по-ниски данъци за вода, храна и лекарства?

И още, но за хората, които подават данъчни декларации. Според статистиката това са около половин милион българи. 70% от тях подават данъчната си декларация на хартия. От 2018 г. обаче хартията остава в историята. Забравяме и за отстъпката от 5%, защото държавата предвижда декларациите да се подават само и единствено онлайн. Приходи в хазната - 1, 2 млн. лв.

"ДУПКА" В БЮДЖЕТА НА НЗОК: Липсват 35 млн. лв. за лекарства

И нещо любопитно от следващата година - наргилетата попадат под ударите на данъчния закон. А търговията с тютюн сериозно се затяга - без реклами, без продажба онлайн, без доставка по поща, ако не са платени акцизите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.