Много хора сключват полици и за защита на ипотечни кредити

Ръст в животозастраховането. Все повече хора избират да защитят ипотечните си кредити със застраховка "живот". А може ли това да ни помогне да намалим цената на заема си?

ОТНЕТ ЛИЦЕНЗ: КФН забрани нови застраховки на компания "Надежда"

Да плащаме по-малко за собствен дом не е невъзможно, а има и икономическа логика - във време на ниски лихви по ипотечните заеми, каквото е сега, банките задържат клиентите си с по-добри условия. 3-4% средна лихва по новите кредити и шанс да се намали до толкова при старите. Застрахователите също започват малка война за хора - предлагат по-изгодни полици на застраховки "Живот", които обаче не са задължителни, а въпрос на избор.

Играе ли се незаконно в застраховането?

Отварянето на вратата на собствено жилище понякога струва 25 години вноски по ипотека.

Галина знае. Предоговорила го с банката, за да спести от вноски.

Предоговаряне на кредит може да стане за седмица или най-много до месец. Но банката събира такса -  обикновено от 100-200 лв. до около 1% от остатъка от главницата по кредита. 

Допълнителен разход към цената на кредита е застраховката "Живот" на собственика. Тя е задължителна само в няколко банки. В другите е по избор. Застрахователите предупреждават да внимаваме при избора й.

Според експертите, застраховката "Живот", предложена от банката, обикновено излиза по-изгодно - заради отстъпки за свои клиенти.

Застраховката е разход, но според Галина, най-лошо е да завещаеш дългове.

Според банкерите, клиентите избират ипотечен кредит средно за 82 000 лева, който да изплащат 22 години.

85% от отпуснатите заеми са за купуване на апартамент, а само около 14 на сто - за къща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.