Беата Шидло е на официална визита в България

По колективната обрана на НАТО с Полша сме на едно мнение. По темата със санкциите срещу Русия сме на различни мнения. Това стана ясно след общата пресконференция на премиерите на Полша и България в София.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ ДВАМАТА ВИЖТЕ ТУК

Полският премиер Беата Шидло, която от вторник е на посещение у нас, заяви че за сваляне на санкциите срещу Русия може да се говори само след като Русия изпълни Минските споразумения, свързани с Украйна.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че по линия на НАТО и колективната отбрана на пакта, с Полша нямаме разминавания. "По време на нашето председателство може да повдигнем темата за санкциите", каза Борисов.

По темата

По думите му икономическите ограничения срещу Русия могат да бъдат свалени само, ако всички в ЕС са съгласни. "Може да бъде намерено прагматично решение, защото за нас това е важно", уточни още българският премиер.

По време на двустранните разговори двамата премиери са разговаряли за това България и Полша да положат заедно максимални усилия да се удължи животът на топлоцентралите, които допълват енергийния баланс на двете страни.

"Благодаря на колежката, че се съгласи да работим в тази посока", обясни българският премиер. Двамата са обсъдили и директивата за командироването на транспортните работници. "С премиера Бойко Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за нашата част на Европа", подчерта полският премиер.  

Беата Шидло благодари на България, че "толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС" и подчерта, че нашата страна трябва да влезе в Шенген. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.