Отговорът в "Георги Георгиев на твоя страна"

Недостиг на сурово мляко в ЕС. Ще тръгнат ли нагоре цените на сиренето и кашкавала и има ли мляко в млечните продукти на щанда провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. 

По темата

През последната година най-много е поскъпнало маслото – с 34% спрямо миналия септември. Най-много през август – 42%. При останалите млечни продукти ръстът също има. На едро при сиренето – 9%, при кашкавал – 10%, а при киселото мляко – между 2 и 3%. Това са ръстовете на едро – на борсите и тържищата.

Средно годишно консумираме 58 000 тона сирене и 34 000 тона кашкавал. Имитиращите продукти са около 19 000 тона. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене, 5 кашкавал и почти 3 кг имитиращи продукти. 80% от кравето масло по щандовете у нас е внос. Цената му, на която идва до магазините, е 6 евро за кг. Преди година цената е била наполовина – 6 лева.

Половината от суровината, нужна за производство на млечните продукти като сурово мляко, сухо мляко или концентрат, също е внос, а в момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища – 1,1 млн. литра.

Има мляко в млечните продукти и колко ще ни струват сиренето и кашкавалът на щанда – разберете какво показа проверката във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.