"Дано да се облекчи процеса по събиране на доказателства", заяви Румяна Арнаудова

"Има значение дали законодателят ще даде възможност на всеки разследващ орган да изпълнява бързо и качествено задълженията си, защото само качественото разследване, контролирано и ръководено от прокуратурата, ще може да доведе до осъждането на лицата и до постигането на генералната превенция, а и индивидуалната такава". С тези думи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова коментира бъдещия антикорупционен орган, който заформи скандал между управляващи и опозиция, и бе тема на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. 

ПРОВАЛ НА КСНС: Политиците не взеха решения за борба с корупцията (ОБЗОР)

„Прокуратурата и прокурорите се надяват на разума на всички политици и на желанието им действително да се вземат мерки, за де се пребори корупцията. Надявам се да се създаде необходимата организация и да се подобри нашата работа. Ще спазваме законовите разпоредби. Надяваме се да се облекчи процеса по събиране на доказателства”, коментира още Румяна Арнаудова. 

Президентът насрочи нов КСНС заради липса на кворум (ВИДЕО)

А какви бяха разликите в идеите на управляващите и на опозицията относно новия антикорупционен орган?

До момента има два законопроекта, внесени в Народното събрание, които все още не са подложени на обсъждане, свързани с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. 

Законопроектът на управляващите предвижда всички действащи звена и агенции да бъдат обединени в едно, а председателят на тази мегаагенция да бъде предлаган и избиран от Народното събрание. 

Законопроектът на БСП пък предвижда звеното за борба с корупцията да бъде извадено от ДАНС. Идеята е то стане самостоятелна агенция, а за неин председател да бъде избран от президента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.