А до 2021 г. възнагражденията в образованието трябва да се вдигнат двойно

Увеличение на минималната заплата от догодина. Това предвижда Бюджет 2018. Управляващите планират тя да се повиши с 50 лева. Ще имали повече пари и за кои сектори?

Плановете са от 1-ви януари догодина минималната заплата да се вдигне от 460 лева на 510. Повече от 1 милиард лева ще бъдат дадени в социалната сфера за пенсии, здравеопазване и социално подпомагане. Средно с 5-6% ще се увеличат заплатите в секторите образование и сигурност.

Окончателният проект на основния финансов закон все още не е готов, но управляващите вече говорят за него. И първа в списъка на заслужилите повече пари догодина е просветата. 

Синдикати настояват: Минималната заплата да не се облага с данъци

„В образованието 330 млн. лв. В сигурността освен за заплати, има и за техника. В социалния сектор над милиард допълнително - към пенсии, здравеопазване, социални услуги, социално подпомагане”, коментира Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

„Основната част от увеличението ще бъде насочено към възнагражденията в сектора. 330 млн. за педагогическия персонал, минимална за непедагогическия персонал, част от политиките за предучилищното образование ще бъдат обезпечени”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

А до 2021 г. заплатите в сектора трябва да се вдигнат двойно. Идеята да се дадат пари за образование, подкрепи и бизнесът.

Бюрата по труда търсят детегледачи (ВИДЕО)

„Не само ръст на учителските заплати, но и разходите за техническо висше образование и стипендии за техническо висше образование”, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

В Бюджет 2018 ще има и за пенсионерите. За сектор сигурност се предвиждат както повече пари за заплати, така и за обновяване на техниката. 

Пожарникарите, които утре излизат на протест, се опасяват, че 12 от всички 211 пожарни служби ще бъдат закрити заради липса на пари. Затова искат поне 15 на сто увеличение на заплатите. И не са доволни от планираните 55 милиона лева отгоре. Сериозни суми, според управляващите, се предвиждат и в здравеопазването. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.