Това заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария

"Политическата нестабилност в Каталуния може да окаже влияние върху прогнозите за икономически ръст на Испания". Това заяви испанският вицепремиер и министър по териториалното управление Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.

По думите на Сантамария Мадрид е готов да води диалог с регионалния лидер на Каталуния Карлес Пучдемон в рамките на закона. И прогнозира: "Ако това не бъде постигнато, то страната ще бъде принудена да намали икономическите прогнози за 2018 г. През юли Испания прогнозира растеж от 2,6% за следващата година".

Юнкер: Каталуния не трябва да е независима

„Каталунските власти все още могат да сложат край“, посочи тя.

Макар че Пучдемон отмени влизането в сила на каталунската декларация за независимост с мотива за повече време за преговори с Мадрид, централната власт му даде пет дни до 19 октомври, за да се откаже изцяло от исканото отцепване.

Каталуния няма да отговори на ултиматума на Рахой

Събитията имат отражение и върху бизнес средата в автономния регион, който отговаря за една пета от испанския БВП, като съществуват притеснения, че удължаването на кризата може да се отрази негативно на националната икономика. До момента десетки фирми преместиха централите си извън Каталуния, а рейтингови агенции като „Standard and Poor's“ и „Fitch“ заявиха, че обмислят понижаване на кредитния рейтинг на региона.

„Случващото се в Каталуния застрашава икономическото възстановяване. Инвестициите намаляха с 10% в Каталуния, въпреки че за останала Испания те се увеличиха с 3%“, посочи още Сантамария. По думите й туристическите записвания за Барселона са намалели с 20-30 процента.

В момента Испанската централна банка поддържа прогнози за растеж от 2,5% за 2018 г. и 2,2% за 2019 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.