Близо 180 от децата са били без придружител

Спасителен кораб със стотици деца мигранти от над 15 държави пристигна в Италия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Плавателният съд „Аквариус“, управляван от неправителствените организации „SOS Mediterranee“ и „Лекари без граници“, пристигна с общо 606 души на борда, сред които 241 деца, спасени вторник и сряда.

ЕС дава още 4 млн. евро на Сърбия в помощ на бежанците

Близо 180 от децата са били без придружител, съобщиха от неправителствените организации. Сред тях е имало и няколко седмично бебе, както и деца в предучилищна възраст.

„Многото спасителни операции, осъществени от „Аквариус“ през последните дни в широка географска област, показват, че хуманитарната криза в Средиземно море все още продължава и дори се влошава“, заявиха от „SOS Mediterranee“.

Мигрантите в Швеция масово не напускат страната след отказ за убежище

Сред спасените възрастни е имало 11 бременни жени, две от които в деветия месец.

Мигрантите, които са потеглили от Либия за Италия, идват от различни страни, сред които Бенин, Еритрея, Етиопия, Нигерия, Сирия, Сомалия, Йемен.

Мнозина от мигрантите са съобщили на социалните работници, че са станали жертви на сексуално насилие и мъчения в Либия, където са прекарали месеци като затворници. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.