Така звучат резултатите от първото официално посещение на президента Румен Радев в Азербайджан

Нова надежда за газова независимост на България. И нова директна авиолиния между София и Баку. Така звучат резултатите от първото официално посещение на президента Румен Радев в Азербайджан.

Един президент с 15-годишен стаж в лицето на Илхам Алиев и един прясно избран в лицето на Румен Радев продължиха традицията България и Азербайджан да си говорят много, и то на много високо равнище. И двамата обаче се надяват приказките вече да се превърнат в дела. Защото въпреки интензивния диалог стокообменът ни е на санитарния минимум, а дългоочакваните доставки на каспийски газ до страната ни все се отлагат за някой друг път. Все пак – надеждата сега е в началото на 2020 година, за когато сме си обещали допълнителни 1 милиард кубически метра природен газ. Дотогава – предполага се – страната ни ще разполага с нужната инфраструктура – тоест тръби. А Азербайджан ще е готов с разработката на газовото находище Шах Дениз 2.

Радев пристигна на официална визита в Азербайджан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повече от десетилетие. Четирима президенти, четирима вицепрезиденти, четирима министър председатели, множество договори, меморандуми, споразумения и анекси. С една цел – Каспийският газ да потече към България. Нае се и новият държавен глава Румен Радев. За да се случат обаче нещата, е нужен Южният газов коридор. Проект за 40 милиарда долара и с участието на 7 държави. Краят му все пак се вижда. Поне според плановете.

„Газ ще постъпва в България в следващите няколко години и това ще помогне за енергийната сигурност на страната ви, това ще отвори и нови хоризонти в нашите отношения”, заяви Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

Според оптимистичните планове това може да се случи в началото на 2020-а година. И пак според плановете ще помогне.

Какви тоалети избра първата ни дама за визитата в Азербайджан? (СНИМКИ)

„За газифициране за битови нужди в България, област, в която изоставаме, както и за разширяване на мрежата от бензиностанции в страната. Енергетиката е областта, която ще свърже нашите две страни и ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор”, заяви българският президент Румен Радев.

А докато всички чакат да ни свържат подземните богатства, се появи по-бърза връзка – по въздух.

„Наредихме нашата авиокомпания да започне подготовка за създаване на директна авиолиния Баку-София”, заяви Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

„И то още от 1-ви януари догодина, което съвпада с нашето председателство на Европейския съюз”, заяви българският президент Румен Радев.

Ние пък като председатели на Евросъюза ще подкрепим Азербайджан да се договори в Брюксел как да си партнират занапред.

Приятелството и сътрудничеството бяха скрепени с посещение в мащабния културен център „Гейдар Алиев”, както и с гала вечеря, на която звучали официални президентски тостове. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.