Журналистът Марин Николов по следите на стотици хиляди левове

Нови съмнения за злоупотреби с европари от земеделски комисии у нас. Ползват ли участници в тях свои роднини, за да приберат субсидии от фондовете провери Марин Николов.

Деца и роднини на шефове в Министерството на земеделието получават пари от евросубсидии вече години наред. Елен Стойкова е дъщерята на шефа на Областната дирекция "Земеделие" за София – област, Христина Стойкова. От 2013 г. до началото на 2016 г. дъщерята е взела хиляди левове за поддържане на над 1300 декара пасища в Челопеч, където случайно или не, ведомството на майка й е одобрявало площите, преди да се кандидатства за парите пред Фонд "Земеделие".

Вичо Вичев е бащата на същата директорка. Заедно със жена си регистрират фирма, която е спечелила еврофинансиране по друга програма към земеделието – за къщи за гости. С максимума подпомагане по програмата – 380 000 лв. те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница. Като председател на комисия дъщеря им, Христина Стойкова е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана.

Има ли шуробаджанащина около раздаването на земеделски субсидии и доколко това е опасно – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.