Дафне Галиция беше взривена в колата си

Най-известната разследваща журналистка в Малта беше убита с бомба, поставена под колата ѝ.

53-годишната Дафне Каруана Галиция беше автор на изключително популярен блог, в който публикуваше данни за корупция, често свързани с най-високите етажи на властта в Малта. Смъртта ѝ предизвика вълна от реакции.

Дръзкото убийство предизвика истински шок в Малта. Каруана Галиция е може би най-популярната разследваща журналистка на малкия остров. Тя извади наяве връзки на управляващите с офшорни данъчни убежища покрай прословутите Панамски документи. Блогът ѝ е толкова популярен, че дори предизвика избухването на политическа криза и предсрочни избори. 

Взривиха малтийска журналистка, разследвала Панамските документи

Атентатът срещу 53-годишната журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция е извършен вчера следобед. Взривното устройство е било поставено под автомобила ѝ. Бомбата е взривена малко след като блогърката потеглила с колата си от дома си.

Половин час преди смъртта си Дафне е публикувала пост в блога си, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция. Синът ѝ Матю Галиция, който е член на Международния консорциум на разследващите журналисти обвини властите в Малта и премиера Джоузеф Мускат за смъртта на майка си чрез пост във Facebook.

Заработи комисията за "Панамските документи" към Европарламента

Атентатът срещу разследващата журналистка беше извършен четири месеца след като партията на премиера Джоузеф Мускат спечели предсрочните парламентарни избори. Той ги свика именно заради обвинения срещу него в корупция от страна на блогърката. Тя е открила данни, че съпругата на премиера е собственик на компания в Панама, към чиито сметки са прехвърляни големи суми от Азербайджан. Министър-председателят категорично отрича обвиненията. Въпреки че журналистката му отправи сериозно обвинение в корупция, Джоузеф Мускат осъди остро убийството и заяви, че няма да се спре преди да бъдат наказани извършителите.

Минути след новината за убийството на прочутата блогърка, в Малта избухна вълна от възмущение. Хиляди се събраха снощи на бдение в памет на разследващата журналистка. Събралото се множество измина повече от километър до Монумента на любовта.

Не закъсняха и международните реакции. „Ако журналистите замлъкнат, свободата ни е загубена“, написа заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Медии в Малта съобщават, че преди две седмици, Каруана Галиция е подала сигнал в полицията заради отправени срещу нея заплахи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.