Причината - не допуснали Елена Йончева до оградата по границата ни с Турция

БСП поиска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев. Причината - решението на Министерския съвет от сряда за обявяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност. Това целяло ограничаване на достъпа на журналисти и граждани до района.

По темата

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви днес, че решението на правителството е опит да се спре разследване на депутата от БСП и журналист Елена Йончева, в което тя показвала  редица нарушения и корупционни практики. Според твърденията оградата по границата се разпада, камерите не работят, бежанци копаят дупки под нея и преминават безпроблемно. 

Преди два дни Елена Йончева беше спряна и й беше забранен достъп до свободна територия на българската държава от „Гранична полиция”, а вчера нейното посещение там беше едва ли не заплаха, че тя ще издаде тайни на националната сигурност и ще носи наказателна отговорност за това“, поясни Нинова.

Тя заяви, че досега цензурата се изразяваше в заплахи, че журналисти ще бъдат освободени от столовете си, БСП бяха наричани мракобесници, убийци, а други депутати бяха наричани хлебарки, които ще бъдат смачкани.

Самата Йончева разказа, че й е било забранено да снима на границата. Разрешили й, чак след като се легитимирала като народен представител.

"Държавата и МС налагат цензура при разследване на корупцията. Защото ние разследваме корупция на границата", обясни червеният депутат.

Председателят на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов увери, че никой не спира разследващи журналисти, депутати и парламентарни групи да подават сигнали за престъпления.

В списъка със стратегически обекти за националната сигурност влизат още БДЖ, язовири, АЕЦ "Козлодуй", телекомуникационни компании. Тяхното заснемане и разпространяване на кадрите не подлежи на наказателно преследване, призна Елена Йончева.

От Брюксел и премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на БСП и вчерашните им твърдения за поредна схема на шуробаджанащина.

Корнелия иска оставки. Нека си вземе оставките на депутатите от Русе и тогава да иска оставки на Патриотите”, заяви Борисов.

Той не пропусна и поредната атака за роднинско назначение. В сряда Таско Ерменков от БСП попита дали шефът на разузнаването не е втори братовчед на премиера.

Вчера един ахмак казал, че Драго ми бил братовчед. Ето това са фалшиви новини”, категоричен бе министър-председателят.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.