Това установиха учени от военно-медицинския университет в Чунцин

Лютите чушки и други лютиви подправки могат не само да помогнат за намаляването на теглото, но и да намалят прекомерната употреба на сол, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове. Това се казва в статия, публикувана в списание Hypertension, цитирано от БТА. 

„Неотдавна наши колеги откриха, че малки дози капсацин, лютото вещество в чушките, усилва соления вкус. Проверихме дали това оказва влияние върху употребата на сол“, заяви Чжимин Чжу от Трети военно-медицински университет в Чунцин.

Лютите чушки помагат за по-дълъг живот

Лютата храна често се смята за безполезна и дори вредна за стомаха и другите хранителни органи. През последните години учените откриха, че червените люти чушки и другите люти храни имат маса плюсове. Например, преди две години биолозите установиха, че лютото води до изгарянето на мазнини, ускорява метаболизма и намалява възпаленията.

Чжу и неговите колеги разкриха още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки около 600 доброволци, съгласили се да консумират лютиво в продължение на определен период от време.

Китаец яде по 2,5 кг люти чушки на ден

Наблюденията са дали интересни резултати. Установено е, че употребата на люта храна е намалило налягането в кръвоносните съдове. Това е свързано с факта, че доброволците са намалили значително консумацията на сол.

Учените също така са установили, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.