В документите се споменават десетки словенски граждани

Най-малко 76 словенски граждани и компании са споменати в аферата "Парадайз пейпърс", сред които е името на най-големия данъчен длъжник в Словения, предаде агенция МИА, позовавайки се на словенските медии.

С Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), публикувал вчера части от архива, наречен "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers), сътрудничат и журналисти от люблянския в. "Дело", които в близките дни ще разкрият кои словенски компании и бизнесмени крият парите си в данъчните оазиси и избягват плащане на данъци в родината си.

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

Засега се знае, че сред тях е и бившият шеф на данъчното управление на Словения Иван Симич, който е прехвърлил консултантската си компания в Кипър още докато е бил на този пост. Сега той съветва тези, които искат да основат компания в Кипър.

Сред онези, на които Симич е бил данъчен консултант чрез задграничните си компании, е и Златан Кудич, основател на компанията, която е най-големият данъчен длъжник в Словения.
Международният консорциум на разследващите журналисти публикува вчера откъси от около 13,4 млн. документа, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни. Архивът получи общото название "Парадайз пейпърс".

Достъп до документите е получил германският в. "Зюддойче цайтунг", който ги е споделил с ICIJ, в. "Гардиън", Би Би Си и в. "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.