В района няма по-силни земетресения от 1980 г.

Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората. Това коментира за БТА проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" към Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земетресение край Своге, усетено е и в София (ВИДЕО)

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г., със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции. Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората.

Земетресения, регистрирани или усетени в района на София

Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения. По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер, отбеляза Ботев.

Ще могат ли да се прогнозират земетресенията?

За днешното земетресение със сигурност се знае, че няма сериозни въздействия върху инфраструктурата, каза сеизмологът. Ботев допълни, че земетресението през 1980 г., макар и по-силно, също не е имало сериозни въздействия върху сградите, живота и здравето на хората.
Той припомни, че земетресенията с магнитуд между 4 и 5 се наричат слаби в квалификацията, защото не водят до сериозни въздействия. С магнитуд между 5 и 6 са умерено силни, каквото беше земетресението в Перник, а земетресенията с магнитуд над 6 са силни, защото задължително водят до по-сериозни въздействия върху инфраструктурата, здравето и живота на хората.

ШЕСТ ДНИ СЛЕД ТРУСА: Спасиха куче от развалините в Мексико (СНИМКИ)

В отговор на въпрос защо има различна информация за силата на днешното земетресение, Ботев уточни, че първоначално подборът на сеизмични станции от автоматичната програма е бил такъв, че е дал средно решение 3,4 по Рихтер, но по-късно излиза средната оценка от 4 по Рихтер. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.