Това може да се дължи и на заболяване

Събуждате се трудно, чувствате се недоспали и много уморени от сутринта и нямате енергия за нищо. Искате само да свърши поредният работен ден, да се приберете и да се излегнете на дивана.

Оказва се, че може да има много причини да се чувствате уморени дори и да сте се наспали. Вижте кои са те и как да се преборим с тях.

Ако причината не е в никое от по-долу изброените неща, и проблемът продължава въпреки промяната в навиците, консултирайте се с лекар, съветва сайтът dariknews.bg. Постоянната умора може да се дължи на заболяване.

Липсата на движение

Макар да си мислите, че в края на дългия ден последното нещо, което трябва да правите, е да се хвърлите в тренировки, това е начин да възстановите енергията си. Започнете ли да тренирате редовно, ще забележите колко повече енергия имате и колко по-жизнени и дееспособни се чувствате. Науката потвърждава, че редовните физически упражнения се борят с изтощението и повишават енергията.

54% от българите са изморени по време на работа

Нездравословното хранене

Откажете от сладките изкушения. Продуктите с голямо съдържание на захар и прости въглехидрати рязко повишава равнището на кръвната захар, също така и рязко спада. Тези амплитуди могат да ви накарат да се чувствате изнемощели.

Смартфонът

Хубаво е да изключите техниката час-два преди да заспите. Не дръжте телефона си близо до вас и задължително спирайте интернета, когато си лягате. Дори не предполагате колко често сънят ви се прекъсва заради писукането или вибрирането на телефона ви. Със сигурност тези съобщения не са ви нужни през нощта и може спокойно да ги видите сутринта.

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

Прекалявате с работата

Ако казвате „да“ на всеки, който ви иска нещо, носите прекалено много дини под една мишница. Не се залъгвайте, че вечно ще кипите от енергия. Ако сте се захванали с милион задачи и сте под напрежение, рано или късно ще изпушите и умората ще ви надвие. Отделете си поне един час на ден за себе си – повярвайте, сами ще разберете колко е важно това и за физическото, и за психическото ви здраве!

Многото работа е по-вредна за жените, отколкото за мъжете

Пропускате закуската

Вашето тяло трябва да е добре заредено, няма как да се чувства добре, ако не сте си изяли закуската. Тя е горивото на организма след нощния сън и много важна за тялото.

Пиете чаша или две вино преди сън?

Алкохолът в крайна сметка възбужда централната нервна система и ни пречи да заспим, а по този начин не можем да сме бодри на сутринта.

Не приемате достатъчно желязо

Когато тялото няма достатъчно червени кръвни телца, които да пренасят кислород, се появява изтощение. А това се случва, когато не приемате достатъчно желязо. В такъв случай обаче е нужно да си направите изследвания и да се посъветвате с лекар каква е причината за дефицита на желязо в организма ви. Сами може да си помогнете, като похапвате храни с богато съдържание на желязо като морска храна, ядки и семена.

Как да се справим с пролетната умора (ВИДЕО)

Стрес

Мозъкът използва много енергия, когато сте стресирани, което е причина за отделяне на адреналин. Вие се нуждаете от този адреналин, затова е важното да се опитвате да избягвате стреса. Медитацията и дълбокото дишане са отлични средства, които може да използвате, за да се освободите от напрежението.

Липса на течности

Дори и най-слабата дехидратация на организма може да предизвика неприятни усещания като замайване и отпадналост. Затова не забравяйте да пиете вода минимум по 8 чаши на ден. А при хората, които спортуват или се чувстват изтощени, количеството трябва да е още по-голямо.

Българите - сред най-депресираните в Европа

Недостиг на магнезий

Нисък разход на енергия, усещане за слабост, умора и изтощение… Това са едни от най-често срещаните признаци на магнезиев дефицит. Изследване на учени показа, че приемът на 300 до 1000 мг магнезий дневно, потиска симптомите при хронична умора и психическо изтощение.

Как времето влияе на настроението ни?

Мръсни климатици

Климатиците и рядкото им почистване са основна причина за умората и отпадналостта, която някои от нас чувстват при продължителен престой в затворени пространства. Ако не се чистят редовно, последствията са следните: „Вие страдате постоянно от една отпадналост, чувствате се уморени, носът ви тече, кихате, можете да получавате и пристъпи, главоболие, сънливост - това са типичните прояви на този „синдрома на болната сграда" и води до недобрата трудоспособност на хората. Голяма борба е в тези грамадни сгради да може човек да бъде доведен до състояние да не се поддава толкова много на въздействието на климатиците", казва един от водещите алерголози у нас акад. Богдан Петрунов.

Източник: dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.