Как шпионите опитаха да спрат иранската ядрена програма?

Агентът на ЦРУ тихо почуква на вратата на хотелската стая. Речите, дискусиите и вечерята са приключили, а участниците в конференцията са си легнали. Подслушвателните устройства и скритите камери показват, че гвардейците от Ислямския революционен корпус, които наблюдават учените по ядрена физика, вече спят. Но човекът, който е нужен на ЦРУ, е буден.

По информация на добре осведомен източник, тази среща се е провела преди 10 години, а тайните служби на САЩ я подготвяли месеци наред. Чрез подставена фирма те финансирали и организирали научна конференция, на която поканили  гости и лектори... и внедрили агенти в обслужващия персонал. И всичко това, за да отделят eдин ирански ядрен експерт от охраната му за няколко минути и да поговорят с него, разкрива Даниел Голдън във в. „Гардиън”. Статията се позовава на информация от бивши тайни агенти на ЦРУ. Но да продължим с историята.

Публикуваха секретни документи за убийството на Кенеди

За да демонстрира искреност и доброжелателство, агентът поставя ръка на сърцето си: „Салам, хабиби! Аз съм от ЦРУ и искам да дойдете с мен в САЩ”.

На лицето на иранеца се изписва удивление, страх и любипитство. А въпросите са неизбежни: Какво ще се случи със семейството ми? Как ще ме защитите? Къде ще живея? Как ще получа виза? Какво ще стане, ако кажа „не”?

Ученият вече отваря устата си, за да попита, но събеседникът го прекъсва: „Първо вземете кофа с лед. Ако вашите охранители се събудят, кажете им, че сте отишли за лед”.

Осама бин Ладен пазил обучителни видеа за плетене на една кука

Осъществявайки вероятно най-смелия и сложен в историята си план за проникване в научните среди, ЦРУ похарчи купища пари за организирането на научни конференции в различни държави. Целта беше вербуването на ирански ядрени физици в опит да се възпре иранската ядрена програма. 

Участниците в научните мероприятия дори не подозираха, че са част от инсценировка. Спорно е доколко целите на националната сигурност оправдават такива манипуации. И вероятно повечето учени не биха се съгласили ЦРУ да ги използва като статисти. Бивш агент на ЦРУ разказва, че всяко разузнаване в света работи с такива конференции. 

"Вербуването е дълъг процес на съблазняване", разказва Марк Галеоти, старши сътрудник в Института за международни изследвания в Прага, бивш специален съветник на британското външно министерство.

ЦРУ набира служители, владеещи руски език

„Първо трябва да сте в една и съща секция с обекта. Като за начало разменяте няколко безсмислени забележки с обекта. А следващия път вече може да кажете: "Мисля, че сме се виждали в Истанбул?", уточнява Галеоти, цитиран от "Гардиън". 

И допълва, че чуждите служби пък опитват да привлекат американски учени. През 2011-а година ФБР дори предупреди академичната си общност много да внимава по време на подобни мероприятия. Схемата е следната: изследователят изненадващо получава молба да изпрати научно резюме за международна конференция. После идва и поканата. На конференцията представителят на страната домакин иска презентацията, прикрепя флашка към лаптопа на „жертвата” и тихомълком изтегля всички файлове от него. 

Разузнавателните данни, събрани на академичните конференции, могат да влияят на политиката. Именно те, например, убедиха Джордж Буш-младши, че Саддам Хюсеин продължава да разраборва оръжие за масово унищожение в Ирак. Твърдение, което се оказа невярно.

Понякога шпионите правят погрешни изводи, защото сред тях рядко има професионални химици, биолози и ядрени физици. Без специфичното образование можете да разберете неправилно за какво става дума. Освен това винаги има шанс мнимият учен да бъде заловен.

На конференциите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена вероятно присъстват повече шпиони, отколкото учени, посочва Джийн Койл, който е работил за ЦРУ от 1976 до 2006.

„Има само един малък проблем. Когато изпращате агент на такава конференция, той трябва да води разговори. А е много трудно човек с диплома на историк да се представя за специалист по плазмена физика. В допълнение – светът е твърде малък. Ако агентът например каже, че работи в Института "Ферми" в Чикаго, той веднага ще бъде попитан как са Боб, Фред и Сузи”, пояснява Койл, цитиран от "Гардиън".

Но САЩ са готови да поемат този риск, за да наемат ядрени специалисти от страни като Иран и Северна Корея. А специално "инсценираните" конференции костват милиони на американския данъкоплатец. Но и това си струва. Поне според правителствата. В името на геополитиката.

Редактор: Гергана Тенева 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.