Хакерска атака - удрят ни от името на кредитни фирми

За съмнителни съобщения в електронната поща предупреждават от ГДБОП. Мащабна хакерска акция през последното денонощие е предизвикала поредица от сигнали към МВР.

ГДБОП предупреждава за имейли, които крадат лични данни и банкови ресурси

От името на фирма за бързи кредити е организирана спам атака, която компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии и банкови ресурси. В първите часове на спам кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, съобщават от ГДБОП. 

Мащабна кибератака засегна няколко държави, сред тях и България

Как да се предпазим?

„Интернет пространството е петият домейн, в който живеем. Кибератаката се приема като акт на война. Целият ни живот е в мрежата и затова трябва да се отнасяме много отговорно към това. Независимо от всички технически достижения и средства за защита, все още най-слабото звено остават хората. Повече от 90% от всички кибератаки започват или са в резултат на отваряне на имейл с различни негови компоненти”, коментира пред NOVA националният координатор по киберсигурност Георги Шарков.

Как да си направим непробиваема парола?

Един от начините да се предпазим са спам филтрите, които е хубаво да включим като защита. Част от антивирусните програми също така предлагат допълнителни услуги. Шарков посъветва още да се отнасяме с пълно недоверие към електронната си поща, колкото и парадоксално да звучи, и да обръщаме внимание кой е подателят на имейлите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.