От 1997 г. досега инвестициите на Кувейт в България са над 28 милиона евро

България ще търси сериозни инвестиции от Кувейт. В емирството вицепремиерът Екатерина Захариева представи и възможностите за туризъм у нас. 

Кувейт е най-дългогодишният партньор на България сред страните от залива с повече от 50 години история на дипломатически отношения. Оказва се, че в тази малка държава живеят и работят доста българи. 

Пътища и небостъргачи. Китни градини. Лукс и прахоляк. След кратка разходка прави впечатление, че тази малка и гъстонаселена страна е подредена и организирана. Всичко това е изградено насред пясъците и пустошта.

Работната сила тук са предимно чужденци. На 1 милион кувейтци се падат 2 милиона чужденци. Сред тях и българи. Нашата общност тук наброява около 500 души. Повечето от тях работят в сферата на медицината, спорта и културата.

Извън специалистите, които през годините са останали да работят тук, търговията между двете държави е в скромни мащаби. Това, което България изнася за Кувейт, са хранителни продукти, козметика и минерална вода. През 2016-а година сме изнесли за Кувейт стоки за близо 7 милиона щатски долара.

От кувейтска страна обаче има сериозен интерес към българските зимни и летни курорти. Повече по Черноморието, където се търсят апетитни апартаменти. Основно страната ни ще се бори за инвестиции.

Засега преките инвестиции на Кувейт у нас за последните 20 години са крайно малко - около 28 милиона евро. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.