Какви глоби ни грозят, ако не ги спазваме?

Във връзка с предстоящия зимен сезон и влизането в сила на задължителното шофиране със зимни гуми, от Главна дирекция „Национална полиция” припомнят седем важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

От днес зимните гуми са задължителни

Движете се с технически изправно превозно средство
Пътното превозно средство трябва да е технически изправно. Последицата е временното му спиране от движение до отстраняване на неизправността. Глобата е между 20 и 150 лв.

Поддържай чистачките изправни
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаме право да се движим с превозното средство. Глобата е 150 лв.

За какво ще глобяват в Акция "Зима"?

Използвате подходящи гуми
Трябва да се използват гуми за зимни условия или гуми, чийто грайфер е минимум 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания, нямаме право да се движим с автомобила. Глобата е 50 лв. ЗАБРАНЕНО е движението по пътищата с гуми с шипове, а вериги за сняг се използват, само когато пътните условия изискват това. Глобата е до 20 лв.

3000 машини в готовност за зимното почистване на пътищата

Да се движим с чисти и изправни светлини и светлоотразители
Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаме право да се движим с превозното средство през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв. Трябва да поддържаме устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв. При движение с превозно средство с животинска тяга (каруца) трябва да имаме два бели или жълти светлоотразителя отзад, а през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво. При движение с велосипед трябва да имаме отпред фар с бяла или жълта светлина и червен светлоотразител отзад. Добре е да имаме и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Глобата е 50 лв.

В очакване на първия сняг: Готови ли са институциите и шофьорите?

Оборудвайте моторното превозно средство

Задължително е в три- и четириколесно МПС да имаме:
∙ обезопасителен триъгълник;
∙ аптечка;
∙ пожарогасител
∙ светлоотразителна жилетка

Глобата е до 20 лв.

За зимата е препоръчително в МПС да имаме:

∙ антифриз;
∙ резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
∙ вериги за сняг;
∙ достатъчно гориво;
∙ зарядно за акумулатор;
∙ въже за теглене;
∙ одеяло и др.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Шофиране върху лед и сняг

Да използваме светлоотразителна жилетка
Когато сме извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, трябва да си сложим светлоотразителната жилетка. Глобата е до 20 лв.

При движение с велосипед трябва да си сложим светлоотразителната жилетка в тъмната част на денонощието, при намалена видимост и извън населени места. Глобата е 10 лв.

Как да подготвим колата си за зимата?

А какво трябва да знаем като пешеходци?

Като пешеходци е добре да обличаме светли връхни дрехи или да използваме светлоотразителни елементи. Трябва да се оглеждаме и ослушваме често, особено ако сме с шапка или качулка. Да се движим по тротоара или банкета. В случай че няма такива, да вървим по платното, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница. Глобата е 20 лв.

Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства. Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.