Комисията за защита от дискриминация разглежда доклад за това при какви условия се класират децата

Честни ли са критериите за прием на първокласниците? Комисията за защита от дискриминация (КЗД) разгледа доклад за това при какви условия се класират децата.

Деца на държавни и общински служители – с предимство при прием в училище

Заседанието на комисията приключи, но без взето решение. То ще стане ясно след около 14 дни. Прокуратурата беше категорична, че няма как да се стигне до споразумение със съответните страни, които са Министерството на образованието, Столичният общински съвет и Регионалното управление по образованието.

Уседналост – основен критерий за прием на първокласници?

Основната вина бе прехвърлена на директорите на училищата, които сами са въвели тези спорни допълнителни критерии. Ответните страни признаха, че имат право да контролират дейността на директорите, но нямат право да им заповядват и да им се месят какви точно да бъдат тези критерии.

Освен това, по думите им, проблемът не бил повсеместен, а ставало дума само за около 20 елитни училища, към които и напливът на желаещи е далеч по-голям.

Системата за прием на първокласници в София стигна до съда

Припомняме, че проверката на прокуратурата установи, че повече точки са се давали на бъдещи първокласници, чиито родители работят в държавната и общинска администрация. Родители, които са на постоянен трудов договор в МОН, както и деца на учители, които работят в същото училище.

Проблемът обаче не е само в София. Стана ясно, че общо 143 училища на територията на цялата страна са давали допълнителни точки на първокласници по различни спорни критерии. Три области все още не са предоставили данните, така че е възможно цифрата да стане още по-голяма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.