Положителни са според държавното обвинение „трайните резултати в работата на специализирания съд"

"Европейската комисия обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“, настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия. Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите“, се казва в позиция на прокуратурата по повод излезлия доклад на ЕК за напредъка на България. 

„Специалното внимание“, което се обръща на делата за корупция по високите етажи на властта, включително извършеният анализ и набелязаните мерки, адресирани към всички отговорни институции, за повишаване ефективността на разследванията, е едно от отчетените усилия на прокуратурата след получените препоръки от ЕК при предишния доклад. 

Докладът на ЕК: България има напредък, но трябва още работа (ВИДЕО)

Като положителна оценка прокуратурата отчита постигането на „трайни резултати в работата на специализирания съд и специализираната прокуратура по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество“. 

Удовлетворяваща според прокурорите била положителната оценка за „спад на нивото на видимо насилие“, както и реформирането на съдебната карта в частта за прокуратурите и представеният от главния прокурор „конкретен модел за окрупняване на районните прокуратури“. 

Прокуратурата ще продължи действията си за цялостно изпълнение на препоръките, добавят от държавното обвинение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.