Целта е да не се лепят тежки имиджови щети по партията, заяви Димитър Ганев

Оставката на Димитър Главчев като парламентарен шеф не е изненада. Такова мнение изразиха политологът Димитър Ганев и социологът Първан Симеонов.

Димитър Главчев подаде оставка (ВИДЕО)

„Има последователно действие от страна на ГЕРБ. При всеки скандал, при всяко повишаване на напрежението, следват оставки. По този начин ГЕРБ успява да запази своята повърхност като тефлонов тиган, за да не се лепят тежки имиджови щети по партията”, заяви Димитър Ганев.

„Логиката сочеше, че могат да не правят такива ходове”, допълни и социологът Първан Симеонов. Причините за това били няколко.

Избраха Цвета Караянчева за председател на НС

„Икономиката върви добре, общественото мнение не е готово за сериозни трусове във властта. Почти всички икономически кръгове в страната участват в това управления, няма някой, който сериозно да иска да го сваля. Да, напоследък от ДПС започват да искат повече власт, но това не е нещо, което Борисов не е виждал. ГЕРБ решиха да избегнат ескалацията на насилието”, заяви Симеонов. 

Според него основният въпрос сега е дали БСП ще продължи, или няма.

Нинова: Решението на Главчев е неизбежно и правилно (ВИДЕО)

„Вариант е БСП да използва витрината на председателството на ЕС и да ескалира. БСП знае, че ако има избори сега, ГЕРБ ще ги спечели. Може би по  време на председателството, когато Борисов не може да каже: „Отиваме на избори”, а ще стои заклещен в председателството, БСП ще му играят по нервите”, коментира Първан Симеонов.

„Двете партии се опитват да изчистят картината и да останат само те двете. Това противопоставяне ще продължи, защото се вписва изцяло в техните интереси”, заяви Ганев. „Ключът към въпроса: „Ще има ли предсрочни избори?”, е да гледаме дали ще има противоречие между ГЕРБ и Обединените патриоти ”. 

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.