Запорирали пенсията на възрастен човек от Смолян

Мъж от Смолян е осъден да плаща за парно на адрес в София, където никога не е живял. 72-годишният Стефан Иванов вече има да дава 1300 лева. В търсене на справедливост, пенсионерът завежда дело, за да докаже, че не той, а друг - със същото име, но с друго ЕГН е длъжникът.

Стефан е от Смолян- град, в който изобщо няма топлоцентрала. Но разбира, че е длъжник на „Топлофикация-София”.

„Когато отидох да си изтегля пенсията от банката се оказа, че нямам право да я тегля, тъй като тя е запорирана по искане на „Топлофикация-София””, разказва Стефан Иванов.

 

Така мъжът разбира, че дори е бил осъден от Софийския районен съд за неплатени сметки на столичната топлофикация.

 

„И се оказа, че аз дължа на „Топлофикация” 909 лева. С лихвите и хонорара на адвоката им идва някъде към 1300 лева. Първо отидох в „Топлофикация” и служителката ми каза, буквално я цитирам: „Законът и „Топлофикация” не грешат!””, разказва Стефан Иванов.

 

Мъжът тръгва да разплита случая. И научава, че има съименник, който е бил неизряден клиент на софийското парно.

 

„Оказа се, че действително на посочения адрес в „Люлин” има човек, който носи моите имена, трите имена, но с различно ЕГН. Хората търсят парите от мен”, разказва Стефан, който никога не е имал апартамент в „Люлин”.

 

Мъжът смята, че най-вероятно е жертва на чиновническа грешка. Неговите данни били взети от системата на ЕСГРАН от „Топлофикация”, без да се обърне внимание на ЕГН-то.

 

От „Топлофикация-София” твърдят, че няма грешка. Те посочиха, че апартаментът е собственост на мъжа и неговите данни са били посочени в Службата по вписвания. На база тази справка той е бил осъден.

 

Сега мъжът ще трябва да доказва пред съда, че никога не е живял в София и никога не е ползват услугите на „Топлофикация”. През това време лихвите по дълга му ще нарастват.