Мъжът никога не е бил клиент на дружеството

Не е ясно чия е грешката по казуса с мъжа от Смолян, който се оказа длъжник на столичната „Топлофикация”, без никога да е ползвал услугите й.

След като не успява да изтегли  пенсията си от банката, Стефан Иванов от Смолян научава неприятната новина, че е длъжник на „Топлофикация София” и вече е осъден от нея. 

„Топлофикация” осъди мъж, който никога не им е бил клиент

Тръгнал сам да разплита случая, мъжът стига до свой съименник, но с различно ЕГН.

 Сметките към „Топлофикация” се трупали на адрес в столичния квартал „Люлин”. Собственикът на апартамента носи същите имена като на осъдения смолянчанин.

 Екип на NOVA отиде на място. Вратата отваря човекът, който би трябвало да е реалният длъжник на дружеството. Заявява, че семейството му не ползва парно повече от 5 години.

 „За топлата вода си плащаме всеки месец”, твърди мъжът от „Люлин”.

 Но, според „Топлофикация София”, тези сметки не били платени и завежда дело срещу Стефан Борисов. Преди да потърси правата си в съда, първото нещо, което правило дружеството е справка в Имотния регистър. 

„За собственик на имота е посочен гражданинът от Смолян със съответното ЕГН. Ние разбира се не можем да подложим на съмнение данните от Агенцията по вписванията и в резултат, на което завеждаме дело”, заяви Елизабет Павлова от пресцентъра на „Топлофикация”  

От Агенцията по вписванията потвърдиха, че има човек с това име и ЕГН в регистъра. От него става ясно, че му е наложена възбрана от банка. Посочен е и имот в квартал Люлин.

„Ние информация за собственост на лицето нямаме. Тази информация, която имаме, е наложената възбрана, но извод за собственост оттук не знам как е бил направен”, заяви  Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

От Топлофикация не допускат да има грешка. 

„Факт е, че всички тези документи са минали на две съдебни инстанции и никой не се е усъмнил”, отговарят от „Топлофикация”.

Но от Агенцията по вписванията са категорични, че пропуск има.

Така човек,който никога не е притежавал имот на свое име, нито в София, нито в Смолян се оказа собственик на апартамент в столицата. 

А съименника му от столицата твърди, че жилището е негово от 25 години.

Смолянчанинът ще търси правата си в съда и се надява загадката с неговата собственост да се разплета.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.