Те са смачкани в затвора, заяви ексконсулът ни в Одрин

„Знаем имената на тримата задържани българи в Турция. Но нямаме контакт с тях”, заяви посланикът ни там Надежда Нейнски.

"Случаят е много специфичен и заради извънредното положение сме много ограничени", каза тя за "Здравей, България". И уточни, че на първо време сънародниците ни имат право на служебен адвокат.

АРЕСТУВАХА БЪЛГАРИ В ОДРИН: Обвиняват ги в трафик на гюленисти (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди дни одринските власти арестуваха трима българи по обвинение, че се опитвали да прехвърлят нелегално у нас сподвижници на Фетуллах Гюлен. Той е сочен за организатор на опита за преврат в Турция миналата година. Арестувани са и шестима турски граждани, сред които и дете, съобщи турското издание "Хаберлер", като се позова на местната полиция. 

Обвинения за българката Мира Яшар, арестувана в Турция

В момента тримата българи се намират в затвор в Одрин. Повдигнато им е обвинение за нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация.

„Настъпихме гюленистка мина и нашите български граждани ще бъдат съдени. Консулските ни служби са силно ограничени заради сегашната ненормална обстановка”, коментира бившият генерален консул в Одрин Георги Димов. Той изтъкна, че за България и за света т.нар. гюленисти не са терористи.

Освободиха една от българките, арестувани за тероризъм в Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той обаче подчерта, че поради въведеното извънредно положение в Турция, консулството ни няма как да осигури защита на задържаните българи.  

„Допреди година и половина Турция беше длъжна да ни уведоми до 48 часа за арестувани български граждани. Сега този срок е удължен на 10 дни. Точно поради тази причина в момента предполагам, че задържаните българи нямат адвокат”, заяви той и подчерта, че с този проблем се сблъскват и гражданите на други държави.

Те са смачкани в затвора. Ще си признаят майчиното мляко. Ще си признаят дори неща, които не са направили”, изтъкна той.

Освободиха българките, задържани в Турция: Какво следва?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.