Проверки ще има във всички сфери, които се финансират от НЗОК, съобщи Кирил Ананиев

Прокуратурата и МВР влизат в болниците. Във всяко едно държавно и общинско лечебно заведение ще се проверява дали ефективно се изразходват публичните средства.

АКЦИЯ НА МВР: Иззеха лекарства за милиони (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Проверките ще бъдат направени завсички болници, без изключение. Целта е да намерим онова източване на Здравната каса, което намалява средствата за лечение на българските граждани”, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Такива проверки ще има във всички сфери, които се финансират от НЗОК, допълни той.

Ще се проверят и всички договорите на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. Сигурен съм, че ще намерим такива договори, които ощетяват Здравната каса, коментира Ананиев. 

Сириец е организаторът на схемата за износ на лекарства

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че вече са проверени 195 лечебни заведения за наличие на сключени договори с частни болници.

„Смущаващото е, че част от частните болници-наематели имат същата дейност като държавните болници. Тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях. Този модел е валиден за цялата страна. Тези договори ще бъдат детайлно проверени и ако намерим нарушения ще се действа и чрез прокуратурата”, заяви главният прокурор. 

"Ние смятаме, че тази практика "болница в болница" е един от основните канали за източване на държавното и общинското здравеопазване", каза още Цацаров. 

Болница "Христо Ботев" във Враца има сключени договори не с една, а с две частни лечебни заведения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.