Това се случи в университетската болница „Бейлър” в Далас, щата Тексас

За първи път в САЩ жена с трансплантирана матка роди дете. Това се случи в университетската болница „Бейлър” в Далас, щата Тексас.

Всяка година 6500 българчета се раждат преждевременно (ВИДЕО)

Все още не са разкрити много подробности около раждането, включително и кога е родено бебето. Майката и нейното семейство поискали за момента щастливото събитие да бъде опазено от обществения интерес.

ДА СЕ РОДИШ ПРИ ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАН: Историята на българчето Аурора

Джулиано Теста, главният изследовател за целите на трансплантацията, нарече раждането "крайъгълен камък" и "красив момент на любов и надежда за майка, на която беше казано, че никога няма да може да носи свое дете".

Операцията по присаждане е извършена като част от клинично проучване на нови възможности за лечение на безплодие при жени, които нямат функционираща матка. Това е необратимо състояние, наречено стерилитет с маточен фактор, засягащо до 5% от жените по света.

Първото бебе в света, родено от трансплантирана матка, се появи в Гьотеборг, Швеция през 2014 г. Оттогава шведските лекари посрещнаха общо осем такива бебета.

Новородено, майка му и баба му са родени на една и съща дата

Миналата година изследователите на „Бейлър” извършиха трансплантации на матката при четири жени. Процедурата бе неуспешна за първите три пациентки, чийто тела отхвърлиха органите. Клиниката в Кливланд извърши първата трансплантация в САЩ през февруари 2016 г., но пациентът разви усложнения.

​Учен твърди: Мъжете вече ще могат да раждат

Важно е да се уточни, че трансплантираният орган не е постоянен, тъй като получателите трябва да приемат лекарства против отхвърляне. След първата или втората бременност, донорната матка трябва да се отстрани.