Тя принадлежи на Свети Никола, вдъхновил образа на добрия старец

Кост, за която се твърди, че принадлежи на Свети Никола, може да превърне легендата за Дядо Коледа в истина.

Тя датира от същия век, в който е починал светецът, на територията на днешна Турция. Изследователи от университета в Оксфорд анализирали микропроби на част от таза и установили, че е от IV век, пише Belfasttelegraph.

Дядо Коледа на гости на героите от „Междузвездни войни” (ГАЛЕРИЯ)

Според легендата Свети Никола, изобразяван с бяла брада в иконите и за който се твърди, че е умрял през 343 г. сл. Хр., е широко известен със своята щедрост - черта, вдъхновила историята за Дядо Коледа.

Историята на Коледа по света

Костта е собственост на отец Денис О'Нийл от Илинойс, но по-голямата част от мощите, за които се смята, че са на светеца, се намират в италианските градове Бари и Венеция.

"Тези резултати ни окуражават да се обърнем към мощите в Бари и Венеция, за да докажем, че костните останки са на едно и също лице", посочва Жорж Казан, съосновател на Оксфордския център за реликви.

Новородени и тяхната първа Коледа (СНИМКИ)

Смята се, че Свети Никола е живял в Мира, близо до съвременния турски град Демре, а мощите му са били пренесени от група италиански моряци.

Дядо Коледа потегли с еленовия впряг (ВИДЕО)

Легендата за Дядо Коледа се заражда през XVI век във време, когато историите за Свети Никола стават популярни. Няколко европейски държави празнуват 6 декември като празник на Свети Никола.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.