Той обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Решението е едностранно и противоречи на американската политика от десетилетия. 

Статутът на свещения град е един от основните проблеми в преговорите за мир между израелци и палестинци. 

"Реших, че е време да признаем Йерусалим за столица на Израел". Това бяха точните думи на Тръмп.

По думите му, решението по този въпрос е трябвало да бъде взето отдавна, а забавянето не е допринесло с нищо за постигането на мир. И призова гражданите за спокойствие и умереност. 

Същевременно той заяви, че САЩ остават дълбоко ангажирани да съдействат за сключването на мирно споразумение между израелците и палестинците: „Възнамерявам да сторя всичко по силите си, за да помогна да се постигне такава договорка. Всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва Йерусалим като израелска столица”. 

"Израел има право да определи столицата си. Осъзнавам, че решението ми (за Йерусалим - бел.ред.) ще предизвика недоволство и несъгласие", каза президентът, като подчерта, че Йерусалим трябва да остане свещено място за трите основни религии. 

Американският лидер постанови да се изготви план за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Той и другите страни да последват примера на САЩ. 

ВИЖТЕ РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СЛЕД НОВИНАТА

Малко по-късно държавният глава подписа заповед, с която отлага с шест месеца преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

По думите му, САЩ са готови да подкрепят формулата "две държави" (идеята е да има и еврейска, и палестинска държава - бел.ред.). 

"Мисля, че това е отдавна закъсняло. Много президенти казваха, че искат да направят нещо и не направиха нищо", каза Тръмп на заседание на кабинета малко преди дългоочакваната си реч, намеквайки за обещанието на редица негови предшественици да преместят посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, предаде БТА. 

Междувременно, държавният департамент на САЩ изпрати телеграма до всички свои дипломатически мисии по света, с която нареди на служителите си да отложат неналожителните пътувания до Израел, Йерусалим и Западния бряг до 20 декември, предаде Ройтерс.

Посолството в Тел Авив и Генералното консулство в Йерусалим молят всички посетители, чиито пътувания не са наложителни, да отложат пътуванията си до Израел, Йерусалим и Западния бряг от 4 до 20 декември 2017 г., гласи телеграмата, която не уточнява причина за молбата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.