"Политическите лидери се опитват да създават мир, а не хаос“, каза турският президент

Турският президент Реджеп Ердоган осъди решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, заявявайки, че ще превърне района в "огнен пръстен".

Расте напрежението след обявяването на Ерусалим за столица на Израел

„Тръмп, какво искаш да направиш? Какъв подход е този? Политическите лидери се опитват да създават мир, а не хаос“, каза Ердоган в Анкара.

Той обвини Тръмп, че се опитва да бъде в ролята на дразнител и че действието му "напълно пренебрегва" резолюцията на ООН от 1980 г. относно статута на оспорвания град.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел (ВИДЕО)

Турция ще проведе среща на високо равнище на лидерите на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) в Истанбул, за да обсъди решението на Вашингтон.

Лидерът на южната ни съседка каза още, че ще говори по въпроса и с папа Франциск. „Задължение е не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество да се съпротивлява срещу този ход“, заяви Ердоган, пише БГНЕС.

Остри реакции след изказването на Тръмп за Йерусалим

Припомняме, че в сряда американският президент постави край на продължилата близо 7 десетилетия неутралност на САЩ относно статута на оспорвания град. Това предизвика почти единодушно дипломатическо осъждане от страните по света и страх от пораждане на нови кръвопролития в Близкия изток.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.