Тя беше предложена с над 2 милиона подписа

Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство.

ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на пицата за включване в списъка на нематериалното културно наследство, защото по този начин иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на страната.

Наши майстори на пица спечелиха награди на международен шампионат

Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлена пещ с дърва и се приготвя с много тънко тесто, което втасва 24 часа с натурални набухватели. Приготвя се в два варианта: Маргарита - с домати, моцарела и босилек, и Маринара - с домати, чесън и риган.

ХИТ В ИНТЕРНЕТ: Две деца въртят тесто за пица (ВИДЕО)

Според неаполитанската асоциация за традиционна пица, която събра над 2 милиона подписа, за да предложи един от символите на италианската кухня като богатство за човечеството, пица Маргарита е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска, а продуктите върху пицата са с цветовете на италианското знаме - червено, бяло и зелено.

В Ню Йорк предлагат пица за 2000 долара

Италия има 58 продукта в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, където фигурира турското кафе и традициите, свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционния грузински метод за производството на вино, наречен квеври, както и занаятът за производството на хърватски меденки.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.