Темата е сред основните в печатните издания по целия свят

Дестабилизация, ново насилие и още по-трудно постигане на мир между израелци и палестинци. Това са основните страхове, за които говорят анализатори по целия свят, след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Напрежението и критиките растат. Израел нарече случилото се „историческо”, а палестинският президент – „плачевно”.

Спорът датира от десетилетия. До 1967 г. само западната част на Йерусалим е на Израел. През юни 1967 година обаче Израел превзема и източната част на града. А през 1980 г. обявява цял Йерусалим за своя „вечна и неделима столица”.

Расте напрежението след обявяването на Йерусалим за столица на Израел

Същевременно палестинците искат Йерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Сега осем от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха извънредна спешна среща заради решението на Вашингтон.

А темата е широко разглеждана в медии и печатни издания по целия свят, цитирани от БТА.

Вестник „Уолстрийт джърнъл” коментира, че Тръмп скъсва с датираща от десетилетия американска политика и хвърля в несигурност дългогодишния стремеж на Вашингтон за постигане на мир между израелците и палестинците.

„Тръмп също така нареди на Държавния департамент да започне процес на преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим и разкритикува предшествениците си - както републиканци, така и демократи, че не са предприели тази стъпка по-рано”, посочва американското издание.

„Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел въпреки огромната съпротива срещу този ход по целия свят, но настоя, че изключително спорното решение няма да навреди на опитите на неговото правителство да уреди израелско-палестинския конфликт”, отбелязва британският в. „Гардиън”.

„Решението на президента беше осъдено от съюзници на САЩ и предизвика гневни реакции от палестинските лидери и мюсюлманския свят. Някои наблюдатели предполагат, че решението на Тръмп е политически подарък за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е близък негов съюзник. Не е ясно обаче какво може да предложи в замяна Нетаняху и защо САЩ са предприели този ход, преди да е имало сериозни преговори”, изтъква изданието.

„Палестинци изгориха снимки на Тръмп в Газа, а стените на Стария град бяха осветени в цветовете на американското и израелското знаме, след като Тръмп изпълни предизборното си обещание да признае Йерусалим за столица на Израел”, пише в. „Ню Йорк таймс”.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел (ВИДЕО)

„Решението на Тръмп изолира САЩ по един от най-деликатните дипломатически въпроси в света. Мнозина смятат, че то има дестабилизиращ ефект, заплашва да предизвика насилие и ще направи още по-трудно постигането на мир. Този ход също така поставя под съмнение способността на Тръмп да запази дългогодишната роля на САЩ като посредник в израелско-палестинския конфликт”, коментира американското издание.

Според британския в. „Файненшъл таймс” решението на Тръмп е проява на дипломатически вандализъм.

„Американският президент обедини почти всички срещу себе си, включително най-близките си съюзници в региона, предизвика възмущение сред мюсюлманите, даде храна на екстремистите и не за първи път подкопа образа на Америка пред света. Предприетата от него стъпка не служи и на интересите на Израел, въпреки че някои израелци може да не се съгласят с това”, посочва изданието.

„Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел носи голям риск”, пише в редакционна статия американският в. „Вашингтон пост”.

„В този ход има определена доза здрав разум. На практика в Западен Йерусалим заседава израелското правителство от 1949 г. и никоя възможна формула за палестинска държава не би променила това. Политически лидери и дипломати от целия свят посещават правителствените офиси там, въпреки че посолствата на техните страни продължават да са в Тел Авив. Както се изрази Тръмп, за САЩ да приемат най-сетне, че столицата на еврейската държава е в Йерусалим, не е „нищо повече или по-малко от признаване на реалността”.

Остри реакции след изказването на Тръмп за Йерусалим

„В същото време предишните американски президенти Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама имаха основателни причини да се въздържат от подобна стъпка, въпреки че подобно на Тръмп бяха обещали в предизборните кампании да преместят посолството на САЩ в Йерусалим. Те смятаха, че такова решение, имащо предимно символично значение, може да подкопае американската политика в Близкия изток, както и надеждите им да посредничат за уреждане на израелско-палестинския конфликт, а също евентуално да предизвика насилие, включително срещу американци.

Тръмп представя себе си като човек, който изоставя провалилата се общоприета мъдрост - той изтъква, че досега не е постигнато мирно споразумение, и който предлага нов подход. Това е позиция, която може да бъде добре приета от политическата му база у дома и от много израелци. Но тя предполага, че според него предишните президенти погрешно са се тревожели от враждебна реакция в Близкия изток и на други места. Това е поемане на голям риск в името на печелене на политически точки”, коментира „Вашингтон пост”.

„Досега решението на Тръмп е отхвърлено от всички големи американски съюзници в Европа и Близкия изток, включително Великобритания, Франция, Египет и Саудитска Арабия. То ще подложи на значителен натиск израелския съсед Йордания, чийто крал Абдула Втори се смята за защитник на свещените за мюсюлманите места в Йерусалим. То вероятно ще направи по-трудно насърчаването на мълчалив съюз между Израел и сунитските арабски държави срещу Иран, а Техеран със сигурност ще използва въпроса за Йерусалим. Решението също така буквално ще гарантира, че палестинските лидери ще се отнесат отрицателно към мирната инициатива, която правителството на Тръмп казва, че подготвя. Ако в Йерусалим или на други места в Близкия изток избухне насилие - а екстремистите ще направят всичко по силите си, за да се случи това, вината ще бъде хвърлена върху Тръмп”, отбелязва „Вашингтон пост”.

Реакциите в медиите в Турция са много по-силни.

„Йерусалимско земетресение" (в. „Хюриет"), „Черен ден" (в. „Карар"), „Светът на крака" (в. „Милят", в. „Миллиет", в. „Ортадогу"), „Йерусалим е столица на Палестина" (в. „Йени акит"), „Йерусалим е на всички ни" (в. „Йени Асия"), „Тръмп запали фитила на хаоса" (в. „Йеничаг") - това са заглавията на някои от водещите турски вестници.

„Йерусалим очаква своя Саладин", пише в. „Догрухабер", имайки предвид султана на сараините в Сирия и Египет, който през 12 в. обсажда и превзема града, след като разгромява кръстоносците. Вестникът посочва, че от цял свят текат реакции заради „мръсния план на САЩ”.

Според „Хюриет" първата и най-остра реакция е дошла от Анкара. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е поканил с писмо ислямските страни на 13 декември в Истанбул на извънредна среща на върха. Ердоган се е впуснал също в телефонна дипломация, като е провел разговори с краля на Саудитска Арабия Салман и с Тръмп, предупреждавайки, че решението ще доведе до засилване на напрежението в региона.

В. „Акшам” цитира призива на Ердоган към световните лидери, че страните, които досега не са признали Палестина, трябва да го сторят, за да се „осигури баланс в региона". Вестникът публикува колаж на Тръмп, в който той държи запалена клечка кибрит. „Решението (на САЩ) няма никаква стойност за нас", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен

Според в. „Гюнеш" Тръмп е „клекнал пред ционисткото лоби" и „на цената да подпали Близкия изток" е обявил, че признава Йерусалим за столица на Израел. Реакции като лавина заляха Тръмп, а палестинци в Газа палеха американски и израелски знамена, пише още вестникът.

„Ден за гняв срещу Израел", пише в заглавие на черен фон днес в. „Истиклял". Изданието посочва, че ислямският свят „преминава в действие" след решението на Тръмп, което „тласка към хаос Близкия изток".

„Сьозджу" отбелязва, че Тръмп е налял „бензин в огъня", а „Поста" пише в заглавие „Умопобъркан" до снимка на американския президент. „Всички - от ЕС до Арабската лига, от католическия духовен водач папата до умерени еврейски организации - предупредиха, че регионът ще се превърне в кърваво езеро, ако Йерусалим бъде признат за столица на Израел", отбелязва „Поста".

„Този гняв ще се стовари върху Израел", прогнозира в заглавие „Йени шафак", а „Сабах" пише, че „Тръмп си играе с огъня в Йерусалим".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.