Имало е сблъсъци, ранени са 31 души

Безредици в Израел след решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на страната. 

Протести имаше и в няколко арабски страни и дори в Пакистан, където приеха решението като атака срещу исляма.

Защо нарекоха решението на Тръмп "Йерусалимско земетресение"

Палестинци влязоха в сблъсъци с полицията във Витлеем.

Хиляди палестинци замеряха с камъни израелските войници в Западния бряг. Те отговориха с водни струи, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Общо 31 души са ранени. Повечето не са пострадали тежко, но един е в критично състояние.

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен

Въпреки сблъсъците днешните протести не бяха масови. Но това вероятно ще се промени утре. Влиятелната палестинска ислямистка групировка Хамас призова за ново въстание срещу Израел и определи петък като "ден на гнева".

Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг", каза в реч в Газа лидерът на Хамас Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп „обявяване на война". 

Заявяваме, че Йерусалим е неделим и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина", каза още Хания. 

МВнР: Статутът на Йерусалим да бъде договорен чрез преговори

Стотици полицаи войници бяха изпратени към проблемините райони с очакване за тежки сблъсъци.

А освен в Израел, протести срещу решението на Тръмп имаше в редица мюсюлмански държави. Втора нощ стотици се събраха пред дипломатическите мисии на Съединените щати в Истанбул и Анкара с искане обявяването на Ерусалим за столица на Израел да бъде оттеглено.

И днес Европейският съюз изрази притеснения за посоката, в която тръгват нещата. А Русия обяви решението на Тръмп за потенциално опасно. Това каза външния министър Сергей Лавров лично на американския си колега Тилърсън на срещата им в Австрия. 

В петък ще има заседение на Съвета за сигурност на ООН по въпроса. Отсега Русия каза, че ще прочете силно критична позиция в Ню Йорк.

В Брюксел следят ситуацията с тревога.

"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за Йерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че чака още страни да признаят Йерусалим за столица на Израел. 

Засега такива признаци показва колоритният президент на Филипините Родриго Дутерте, който обмислял също да премести посолството в Йерусалим. А Чехия обяви, че признава Западен Йерусалим за столица на Израел с уговорката, че Източен Йерусалим ще е столица на Палестина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.