Пред гръцкия си колега той е заявил, че споразумението за границите на страната му трябва да бъде предоговорен

Историческа визита на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция. Той е първият държавен глава на страната, който посещава Атина от 65 години насам.

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен

Но дипломатичният тон бързо се превърна в припомняне на стари проблеми. Още преди визитата Ердоган каза, че Лозанският договор, който определя границите на Турция, трябва да бъде пренаписан. От Гърция са твърдо против.

Особено напрегната се оказа срещата между двамата президенти, които си напомняха спорни събития от историята. В един момент дори всеки си извади бележки, за да не пропусне някой проблем.

„Зачитането на международното право и териториалната цялост от страна на Турция е предварително условие за стабилни двустранни отношения между Гърция и Турция”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата с турския президент.

Турция и Иран подкрепиха руския план за мирни преговори за Сирия

От своя страна Ердоган заяви, че страната му няма териториални претенции към никой от съседите си, но постави въпроса за преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година. Документът регулира и границата с България, въпреки че държавата ни не е страна по него. Ердоган поясни, че става въпрос за островите в Егейско море, но дебатът ще засегне и целия регион.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.