Оливер Шмид е прикривал схема за заобикаляне на законите за околната среда

Главен мениджър на „Фолксваген” беше осъден на седем години затвор. Съдът постанови, че Оливер Шмид е прикривал схема за заобикаляне на американските закони за околната среда. Става дума за инсталиран лъжлив софтуер, който е манипулирал показателите за отработените газове на дизеловите автомобили.

ЕС иска рязък спад на въглеродните емисии от автомобили

Шмид беше изпратен от Германия в САЩ преди две години, но така и не изобличи подвеждащата технология, която дълго време караше американските власти да вярват, че „Фолксваген” спазват правилата за отровните емисии на почти 600 000 автомобила. Той също така е подвел американските следователи и е унищожавал документи.

"Сигурен съм, че Вие сте гледали на действията си като възможност да блеснете, да се изкачите по корпоративната стълбица на VW. Целта Ви е била да впечатлите висшето ръководство", каза областният съдия Шон Кокс, цитиран от NBC News.

Предлагат по 5000 лева бонус при покупка на електромобил

Съдията нарече Шмидт, който 3 години оглавяваше инженерния и екологичен отдел на VW в Мичиган, "ключов конспиратор" в измамата.

Дизеловите автомобили на концерна били програмирани да отчитат данните за отделените отровни газове само по време на тестовете, но не и по време на стандартно пътуване по магистралата.

До 2040 г. Франция ще забрани продажбата на автомобили с бензин или дизел

Планът бил измислен през 2006 г., а автомобилите бяха пуснати на пазара с мотото "чист дизел". 48-годишният Шмид беше арестуван в Маями през януари, докато опитваше да се завърне в Германия след почивка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.