Великобритания напуска безусловно ЕС, заяви Тереза Мей

Брюксел и Лондон постигнаха пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 7 месеца диалог и първата фаза от преговорния процес е завършена. Това потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата си с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел.

„Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер.

Завършването на първата фаза от преговорите за Brexit беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия, публикувано в петък. Резултатите от преговорите „ще бъдат представени за одобрение на Европейския съвет” на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември. 

ЕС губи 12-15 млрд. евро от Brexit

"Великобритания напуска Европейския съюз без условия, но се стреми към дълбоко партньорство и специални отношения с Брюксел в бъдеще", заяви премиерът Тереза Мей на пресконференция след срещата си с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Тя уточни, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. По думите на Мей Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница към ЕС. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси преговорите за Brexit, припомнят АП и БТА.

Мей каза, че според постигнатата с Европейската комисия договорка границата ще остане отворена, като същевременно се запази конституционната и икономическа цялост на Обединеното кралство.

„През 2016 британците заявиха желанието си за напускане на ЕС. Великобритания безусловно напуска Общността”, каза Мей в отговор на журналистически въпрос дали у нея не са се появили съмнения, че идеята за Brexit е погрешна. И допълни, че сделката на Обединеното кралство с ЕС гарантира правата на 4 милиона европейски граждани, засегнати от излизането. 

„Сега Великобритания е насочена към дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС. За това е втората фаза на преговорите”, каза Мей, цитирана от ТАСС и БГНЕС. 

Тереза Мей начерта бъдещето на отношенията с ЕС

Европейският банков орган се мести в Париж след Brexit

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.