Какви са масовите очаквания на българите?

През 2017 г. масовите очаквания на българина за икономиката не са толкова негативни, колкото в предходните години. Чувствителният песимизъм продължава (30%), но неутралните очаквания вече са 39%, а позитивните са 14%. Това сочи експресен телефонен сондаж от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“. Той е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души.  

Материалното положение на домакинствата

По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи също са малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години. Те останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко преминаваха тази психологическа граница. В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят.

Т.нар. Индекс на материалните очаквания на „Галъп интернешънъл“ се намира в една от най-високите си точки от години насам. Индексът заема стойности от 1 до -1 и в последните две години тенденцията е да остава на нива максимално близки под 0.

Очаквания за безработица 

2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица. Очакванията тя да се повиши останаха трайно на нива около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее.

В края на годината 41% очакват безработицата да остава същата, 30% - да се увеличава и 11% - да намалява. Останалите се колебаят.

Данни за безработица (според декларациите на респондентите)

Данните за безработица, отчитани в редовните изследвания на „Галъп интернешънъл“, се движеха синхронно с официалните данни. През ноември декларираната от пълнолетните българи безработица беше 6,6%.

Очаквания за цените

В началото на зимата малко са българите, които очакват спад в цените. Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% - да се повишат. През пролетта на 2017 г. дойде скок в очакванията за повишение на цените на основните стоки, защото беше анонсирано предстоящо повишение на цени на комунални услуги. По-късно този ефект беше притъпен.

В последните седмици на годината 67% очакват в идните месеци цените да растат, 22% - да останат същите, а 1% - да намалеят.

Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.