Защо БСП поиска да се спре лицензирането на нови болници

"БСП не е предлагала никога мораториум върху частните болници. Нашето предложение е да не се издават лицензи на каквито и да е лечебни заведения до уточняване на здравната карта на страната. Искаме да избегнем издаване на лицензи в 12 без 5". Това заяви за "Събуди се" проф. Георги Михайлов от БСП.  

Той коментира предложението на партията си за мораториум върху лицензирането на нови болници. Това предизвика остър скандал в здравеопазването, остра реакция сред болниците и може би колеблива радост сред група пациенти. 

"99% от последните болници, сключили договори с НЗОК, са частни болници", изтъкна Александър Иванов от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че партията му няма да одобри предложението на политическите си опоненти, тъй като то е "противоконституционно". 

БОЛНИЦИ ПРЕД ФАЛИТ: Източват ги чрез договори с частни клиники

По думите на Михайлов, много от сега съществуващите клинични пътеки включват в себе си болести, които са съвсем различни по своята биологична агресия и съответно - по цена на лечение.

"По този начин се дирижира потокът тези пациенти, които са относително по-евтини, да отидат и да получат същия финансов ресурс от лечебните заведения, които ги обслужват. А най-тежките пациенти да бъдат насочени към други лечебни заведения", поясни депутатът на БСП. И допълни, че така най-големите лечебни заведения получават най-тежките пациенти. 

"Частните болници, които се помещават в сградите на държавните болници, и държавното здравеопазване, доведено до това състояние, са факторите, предизвикали сегашното положение. И когато министерството започна да се бори с тези причини, се появява това предложение, което малко измества темата", контрира Иванов.  

"В това, което предлага БСП, има нещо гениално. По този начин можем да решим много проблеми. Знаем, че България е най-бедната държава. Нека тогава да забраним ресторантите, магазините. И ще се оправим", коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.