Според евродепутата в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране

Вече не само в Йерусалим, а и в други части на света има напрежение заради решението на Доналд Тръмп да признае Свещения град за столица на Израел. 

По темата

„Без съмнения решението на Тръмп е историческо, макар че то не е решение на сегашния президент, а е от 1995 г., което всеки път се отлага от всеки държавен глава. Някои казват, че е провокация, че го прави заради вътрешнополитически причини, а трети казват, че хваща бика за рогата. При всички положения мирният процес в момента не върви на никъде, тоест, има един замразен мир”, заяви в „Здравей, България” евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране. От едната страна са Иран, Турция и Русия, а от другата – Израел, Саудитска Арабия и САЩ.

Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че в Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци”, на мнение е Джамбазки.

Ердоган се опитва да ревизира всички граници. Меси се във вътрешните работа на всички съседни държави, включително на България. Той вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия и се притеснява, че американците ще обърнат внимание вече на Турция и кюрдския въпрос”, смята евродепутатът.

Той коментира и Лозанския мирен договор и това по какъв начин засяга България.

„Спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото става въпрос за българско население. Ердоган се опитва да бъде защитник на всички мюсюлмани”, заяви Ангел Джамбазки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.