Специалистите от ТЕЛК комисията в Пловдив готвят колективна оставка

Ново напрежение и протести в две от големите болници в страната. Медиците от окръжната болница в Ловеч обявиха тридневни протести, а специалистите от ТЕЛК комисията в Пловдив готвят колективна оставка.

Лекарите от ловешката болница излязоха за 30 минути, за да протестират срещу липсата на заплати. Четвърти месец те са без пари. Консумативите им започват да свършват.

Медиците от болницата в Белоградчик подават колективна оставка

Д-р Петя Станева работи вече 34 години в родилно отделение на ловешката болница. Тя е един от инициаторите на протестната декларация на медиците.

Не са получавали заплати от четири месеца, а вече им свършват и консумативите. Болницата е в кома, твърдят лекарите.

Болницата в Димитровград излиза на протест заради забавени пари

На около 170 километра от Ловеч, проблемите са сходни. Лекарите от ТЕЛК в Пловдивската болница готвят колективна оставка. На фона на ниските им заплати, някои от тях дължали хиляди левове на държавата заради оспорени инвалидни решения.  Защото след ревизионния акт трябвало те да върнат парите, които държавата е платила като пенсия на човека с инвалидност.

Докторите от ТЕЛК твърдят, че определят процента инвалидност след преглед и документите, издадени от болниците. И нямат обяснение защо техни актове често се ревизират.

Пациентите са силно притеснени.

Здравният министър: Има болници, застрашени от фалит

Решението за колективната оставка на лекарите ще бъде взето до дни.

От Министерството на здравеопазването коментираха за NOVA, че са разпоредили проверка на изнесените данни за ТЕЛК в Пловдив. А заради необходимостта от сериозни промени при издаването на експертизи по принцип, няколко работни групи в момента подготвят нормативни промени.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.