Технически проблем е причина за взрива

Един загина при експлозия в най-големия газов хъб в Австрия в Баумгартен, предаде Франс прес, като се позова на полицията в провинция Долна Австрия. 

ВИДЕО ОТ ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Взривът е станал в 8:45 ч. (9:45 ч. българско време) и е предизвикал пожар. Ситуацията е под контрол, каза полицейски говорител. И уточни, че причината за взрива е технически проблем.

Ситуацията в терминала вече е под контрол. При експлозията и последвалия пожар е загинал един човек, а 18 бяха ранени. Те бяха откарани с пет хеликоптера до съседни болници. В спасителната операция са участвали 200 души.

На терминала работят постоянно около 50 човека, както и външни служители по договор. Сега обектът е евакуиран.

Доставките на газ за Италия, Хърватия и Словения от Австрия са спрени заради аварията. Италия дори обяви извънредно положение.

Съоръжението в Баумгартен е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Тъй като е разположен близо до австрийската източна граница със Словакия, това съоръжение е един от най-важните газови хъбове в Европа, който обработва около 40 млрд. куб. метра синьо гориво годишно. 

Открит през 1959 г., той е един от основните газови хъбове в Централна Европа. Петдесет и един процента от терминала са контролирани от австрийската енергийна компания О Ем Ви.

Руският газов гигант Газпром, един от основните доставчици на газ за терминала, каза, че работи за преразпределяне на газовите потоци след инцидента, и увери, че прави всичко възможно доставките до клиентите да не бъдат прекъсвани.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.