Президент на богатите ли е Макрон?

Френският висш орган за прозрачност на обществения живот публикува декларациите за имуществото на министрите от правителството на президента Еманюел Макрон, от които става ясно, че над една трето от тях са милионери, предаде БТА.

ФРАНЦИЯ ОТМЕНИ ДАНЪК „БОГАТСТВО”

Президент на богатите ли е Макрон? Във всеки случай, в правителството му има неколцина богаташи, по-специално сред министрите от гражданското общество, назначени именно заради професионалния им успех, изтъква в. "Паризиен".

В категорията на най-богатите е екологът католик Никола Юло с имущество на стойност близо 7,3 милиона евро. От тях все пак 3,1 милиона евро са собственост на неговата консултантска компания Еол (Eole), а 2,5 милиона евро струват двете му къщи в областта Бретан и в Корсика. Министърът е и предвидлив - направил си е застраховка живот за близо 1 милион евро.

Никола Юло притежава също така девет моторни превозни средства, от които шест автомобила, мотоциклет, яхта и електрически скутер на обща стойност 105 000 евро. 

Той е вторият най-богат човек в правителството след министърката на труда Мюриел Пенико, която притежава 7,5 милиона евро.

ЖЕРАР ДЕПАРДИЙО СТАНА РУСНАК, БЯГА ОТ НОВИЯ ДАНЪК „БОГАТСТВО” В РОДИНАТА СИ

Пенико - бившата ръководителка на "Човешки ресурси" в международния гигант "Данон" и бивша съветничка на социалистката Мартин Обри, министърка на труда в правителството на Лионел Жоспен, е вложила близо 4 милиона евро в недвижими имоти и държи 1,8 милиона евро в единайсет банкови сметки, посочва "Паризиен". 

Министърката на културата Франсоаз Нисен е декларирала имущество за над 5,6 милиона евро, от които 4 милиона в 43,45 на сто обикновени акции от компанията "Льо Розие", акционер на издателската къща "Акт Сюд". 

Доста богата е и министърката на отбраната Флоранс Парли, бивша служителка в държавните железници и в "Ер Франс", която обявява 4,6 милиона евро, от които 41 процента в апартамент и къща, собственост на агенция за недвижими имоти.

Министърката на солидарността и здравеопазването Анес Бюзен декларира близо 3 милиона евро, от които обаче 500 000 евро са заеми, които трябва да връща.

ДОВЕРИЕТО КЪМ ФРЕНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ СЕ СРИНА

С имущество от 48 000 евро министърът на публичните дейности и финансите Жералд Дарманен е като Малечко Палечко в правителството, посочва "Ройтерс".

Колегата му министър на икономиката Брюно Льо Мер декларира 430 000 евро, от които спестовен влог със 120 000 евро.

Самият премиер, Едуар Филип, се нарежда някъде по средата, с декларирано имущество от 1,7 милиона евро, включително два апартамента на стойност съответно 400 000 и 1 250 000 евро, но за които има да връща кредити на обща стойност близо 340 000 евро. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.